Skip to main content

Συχνές Ερωτήσεις

Ρίξτε μια ματιά σε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις από τους πελάτες μας.

Για οποιαδήποτε άλλη βοήθεια παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

What are the Filter and the Pump for

Το φίλτρο συγκρατεί τα περισσότερα αιωρούμενα μικρά σωματίδια που υπάρχουν στην πισίνα. Η αντλία φέρνει το νερό της πισίνας στο φίλτρο. Η ισχή της αντλίας που θα χρειαστείτε εξαρτάται από το μέγεθος της πισίνας, τον τύπο του φίλτρου και την απόσταση του μηχανοστασίου από την πισίνα. Η ΛΑΝΣΕ θα σας συμβουλεύσει για την πιο κατάλληλη αντλία για την πισίνα σας

Η ΛΑΝΣΕ διαθέτει τρεις τύπους φίλτρων.
Sand FiltersΤα πιο κοινά είναι τα φίλτρα άμμου (sand filters). Το νερό της πισίνας περνά μέσα από ένα στρώμα άμμου που παγιδεύει αιωρούμενα σωματίδια διαμέτρου 20-30μ. Απαραίτητη η χρήση ενός πρόσθετου χημικού για τα μικρότερα σωματίδια (κροκιδωτικό). Η άμμος, χωρίς αλλαγή, συνήθως διατηρεί την ικανότητα του φιλτραρίσματος ικανοποιητικά για μία τριετία. Το φίλτρο άμμου καθαρίζεται περιοδικά, συνήθως μία φορά την εβδομάδα, αντιστρέφοντας (backwash) τη ροή του νερού από το φίλτρο προς την αποχέτευση. Σοβαρό πλεονέκτημα του φίλτρου άμμου είναι η οικονομική τιμή του, λόγω των πολλών κατασκευαστών σε όλο τον κόσμο.
polyester cartridgeΟ δεύτερος τύπος φίλτρου είναι εκείνο με πολυεστερικά φυσίγγια (cartridge filters). Το καθάρισμα του συγκεκριμένου φίλτρου δεν απαιτεί τη διαδικασία του backwash και γίνεται με την αφαίρεση του φυσιγγίου και το πλύσιμό του με νερό υπό πίεση. Συνιστάται για εσωτερικές πισίνες όπου δεν υπάρχει μεγάλο φορτίο ακαθαρσιών.
Diatomeous Earth FilterΟ τρίτος τύπος είναι το φίλτρο της διατομικής γης (diatomeous earth filter). Απαιτεί λιγότερη φροντίδα και δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα φιλτραρίσματος, παγιδεύοντας και συγκρατώντας αιωρούμενα σωματίδια διαμέτρου 5μ (χωρίς κροκιδωτικό). Όπως και το φίλτρο άμμου, έτσι και αυτό καθαρίζεται με backwash, αρκετά όμως σπανιότερα, περίπου μία φορά το μήνα. Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού του προστίθεται νέα σκόνη διατομικής γης. Κατασκευάζεται στην Αμερική από τρεις μόνο κατασκευαστές.

Οι περισσότερες πισίνες που συναντάμε, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, τείνουν προς το παραλληλόγραμμο σχήμα. Αυτό όμως γίνεται για πρακτικούς λόγους και όχι αναγκαστικούς. Επομένως μια πισίνα μπορεί να έχει οποιοδήποτε σχήμα και να καταλήγει σε οποιαδήποτε βάθη.
Οι πρώτοι ορατοί περιορισμοί που θα συναντήσουμε είναι ο χώρος και η δαπάνη που απαιτείται για την κατασκευή της πισίνας. Ένας μικρός χώρος συνιστά μία ακόμα μικρότερη πισίνα, ενώ ένας μακρόστενος χώρος συνιστά μία αντίστοιχη πισίνα. Ο κυριότερος συντελεστής στη δαπάνη μίας πισίνας είναι το μέγεθος της. Κάθε μέτρο ή τετραγωνικό που προσθέτουμε αυξάνει την δαπάνη όχι μόνο στο κατασκευαστικό μέρος, αλλά και στο υλικό επένδυσης, στον όγκο του νερού, και στον εξοπλισμό που απαιτείται. Ας μην βιαστούμε όμως σε συμπεράσματα μιας και είναι πολλά τα παραδείγματα μίας μικρής ‘πλούσιας’ πισίνας να υπερβαίνει το συνολικό κόστος μίας μεγάλης ‘φτωχής’ πισίνας.
Περαιτέρω περιορισμοί απαιτούν ειδικές γνώσεις και ποικίλουν ανάλογα με την περίσταση. Ένα παράδειγμα είναι η σωστή κατασκευή του μήκους και βάθους του ρηχού τμήματος της πισίνας, ώστε να δίνει την ίδια ευχαρίστηση με το ρηχό μίας παραλίας. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η θέρμανση. Εάν επιθυμούμε η πισίνα μας να είναι θερμαινόμενη είναι απαραίτητη η τοποθέτηση ενός καλύμματος. Ένα θερμομονωτικό κάλυμμα μπορεί να τοποθετηθεί μόνο σε συγκεκριμένα σχήματα πισίνας.

Η ιδανική θερμοκρασία της πισίνας είναι κάτι το υποκειμενικό, οπότε και οι απαντήσεις ποικίλουν. Από την πείρα μας έχουμε δει ότι για τους περισσότερους ανθρώπους η ιδανική θερμοκρασία είναι μεταξύ 26 και 30 βαθμών Κελσίου. Εάν πάρουμε για παράδειγμα μία πισίνα στην Αττική, το νερό της θα βρίσκεται ανάμεσα σε αυτή τη θερμοκρασία από τα τέλη Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου (υπό κανονικές συνθήκες). Επειδή όμως στη χώρα μας οι ηλιόλουστες μέρες υπερβαίνουν κατά πολύ αυτούς τους μήνες, είναι σύνηθες επιθυμία μας να επιμηκύνουμε εξίσου και την κολυμβητική περίοδο. Εκεί πλέον χρίζεται απαραίτητη η θέρμανση ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε την πισίνα μας.

Στο μενού της ιστοσελίδας μας κάτω από τα Προϊόντα-Θέρμανση θα βρείτε διάφορες εναλλακτικές λύσης θέρμανσης πισίνας.

 Does my pool need a cover?

Για να απαντήσουμε αυτή την ερώτηση ίσως είναι καλύτερα να δούμε σε τι χρησιμεύουν τα καλύμματα. Τα καλύμματα έχουν τρεις βασικές ιδιότητες. Την υγιεινή της πισίνας εμποδίζοντας βρώμες, ακαθαρσίες, φύλλα και ότι άλλο βρίσκεται στον περιβάλλον χώρο να εισέλθει σε αυτήν. Την θερμομόνωση της ώστε να μειώνεται σε μεγάλο βαθμό η ενέργεια που καταναλώνεται για την διατήρηση της θερμοκρασίας του νερού. Όπως και την ασφάλεια από τυχόν ατυχήματα, είτε όταν είναι γεμάτη με νερό είτε χωρίς αυτό. Υπάρχουν διάφοροι τύποι καλυμμάτων που προσφέρουν από κάποιες έως όλες τις παραπάνω ιδιότητες. Η επιλογή τύπου καλύμματος γίνεται με βάση τις ανάγκες της κάθε πισίνας, αλλά και τις αισθητικές προτιμήσεις του ιδιοκτήτη.

Πισίνα Σκίμμερ εννοούμε την πισίνα όπου το 50% του νερού που οδηγείται στο μηχανοστάσιο παίρνεται από κάποιες χοάνες εντοιχισμένες στην κορυφή των τοιχίων της πισίνας (το άλλο 50% παίρνεται πάντα από τον πυθμένα). Πισίνα υπερχείλισης εννοούμε την πισίνα όπου το 50% του νερού που οδηγείται στο μηχανοστάσιο παίρνεται από ένα κανάλι που έχει χτιστεί περιμετρικά της πισίνας (το νερό υπερχειλίζει και καταλήγει στο κανάλι). 
Στις πισίνες Σκίμμερ το νερό λόγο των χοανών βρίσκεται από 10 έως 30 πόντους κάτω από την επιφάνεια. Είναι εύκολες στην κατασκευή τους, μιας και η μόνη εργασία είναι η τοποθέτηση των χοανών από τις οποίες το νερό οδηγείται απευθείας στο μηχανοστάσιο. Στις πισίνες Υπερχείλισης η κατασκευή είναι πιο σύνθετη. Χρειάζεται να κατασκευαστεί ένα κανάλι περιμετρικά της πισίνας όπως και μία δεξαμενή που θα αποθηκεύει το νερό που δέχεται το κανάλι πριν αυτό καταλήξει στο μηχανοστάσιο. Με την υπερχείλιση το νερό έρχεται στο ίδιο επίπεδο με τον περιβάλλον χώρο, οπότε και δένει μαζί του.

Εάν πατήσετε να δείτε ‘Τα Έργα Μας’ στο μενού της ιστοσελίδας μας θα βρείτε φωτογραφίες από πισίνες ανά κατηγορία.

What do I do about the pool in the winter?

Με τον όρο χειμώνα εννοούμε την περίοδο που θα σταματήσουμε τα μπάνια έως την επόμενη κολυμβητική περίοδο. Πολλές πισίνες βρίσκονται σε μόνιμες κατοικίες και είναι λογική η επιθυμία του ιδιοκτήτη να απολαμβάνει τη θέα της. Σε τέτοιες περιπτώσεις η καλύτερη λύση είναι να συνεχίσουμε να λειτουργούμε τα μηχανήματα της πισίνας αλλά με μειωμένο ωράριο. Σε περίπτωση που θέλουμε να ξεχάσουμε την πισίνα μας τον χειμώνα η λύση είναι να την αφήσουμε γεμάτη και να την σκεπάσουμε με κάλυμμα. Την αφήνουμε γεμάτη για την αποφυγή ατυχημάτων αλλά και την προστασία της εσωτερικής επένδυσης από τον ήλιο και της συνεχούς μεταβαλλόμενης θερμοκρασίας. Το κάλυμμα τοποθετείται για περαιτέρω ασφάλεια αλλά και για να μην δημιουργήσουμε ένας υδροβιότοπο για έντομα και άλλα ανεπιθύμητα ζωύφια.

Ένα καλά φροντισμένο φίλτρο μπορεί και απομακρύνει τα περισσότερα σωματίδια αλλά η πισίνα χρειάζεται να απολυμανθεί με ένα χημικό, όπως το χλώριο. Αυτό θα σκοτώσει τα βακτηρίδια και τα άλγη ενώ θα οξειδώσει τις ανεπιθύμητες και ενοχλητικές οργανικές ενώσεις.

Εάν το επίπεδο του χλωρίου πέσει κάτω του 1 ppm για κάποιο χρονικό διάστημα, θα εμφανιστεί στα τοιχώματα ένα πράσινο λεπτό στρώμα άλγης. Το στρώμα αυτό θα επεκταθεί στον κυρίως όγκο του νερού, πρασινίζοντας την πισίνα και δημιουργώντας μια δυσάρεστη οσμή. Η εμφάνιση άλγης είναι συνήθως ένδειξη ελλιπούς απολύμανσης. Η αντιμετώπισή της θέλει τη βοήθεια των ειδικών της ΛΑΝΣΕ.

Είναι η μέτρηση της οξύτητας ή της αλκαλικότητας του νερού. Ένα ουδέτερο διάλυμα όπως το αποσταγμένο νερό έχει pH 7. Διαλύματα με pH κάτω του 7 ονομάζονται όξινα ενώ διαλύματα με pH άνω του 7 αλκαλικά. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες το κατάλληλο pH του νερού της πισίνας πρέπει να κυμαίνεται από 7,2 έως 7,8.

Το ισορροπημένο νερό είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή της ιδανικής κατάστασης του νερού που θα μπει στην πισίνα. Το νερό είναι ισορροπημένο εάν έχει σωστά το pH, τη σκληρότητα και τα διαλελυμένα ολικά στερεά. Νερό με υψηλή σκληρότητα μπορεί να γίνει θολό και να προκαλέσει ασβεστοποίηση στα φίλτρα άμμου, μειώνοντας την ικανότητα λειτουργίας τους.

© Lanse.com. All rights reserved.